Cum să cureti rochiile elegante acasă

Rochii elegante

Un pas preliminar pentru a pregăti rochia înainte de a o spăla este îndepărtarea oricăror accesorii sau detalii care ar putea fi deteriorate în timpul spălării. Anumite elemente fragile precum centuri sau broșe pot avea componente metalice care pot fi afectate de apa sau detergentul utilizat.


Un alt pas esențial în pregătirea pentru curățare este testarea culorilor. Înainte de a spăla rochia, este recomandat să aplici o cantitate mică de detergent pe o zonă discretă a materialului și să verifici în ce măsură culoarea rămâne neschimbată. Unele materiale pot fi mai sensibile la spălare și pot decolora sau transfera culoare, ceea ce poate afecta aspectul rochiei. Prin testarea culorilor în prealabil, poți evita astfel de probleme și poți fi sigură că o rochie elegantă scurtă sau lungă va rămâne într-o stare bună după curățare.

Rochie de seara lunga neagra din satin cu corset
ROCHIE DIN SATIN NEAGRA, DE OCAZIE, LUNGA, CU CORSET


Cum speli acasă o rochie elegantă?

Metoda de spălare recomandată depinde de tipul de material al rochiei. Este important să consulți eticheta de îngrijire a rochiei pentru a afla ce simboluri indică modul de curățare adecvat. De exemplu, un vas de apă indică faptul că haina poate fi spălată în mașina de spălat, în timp ce un simbol cu un fier de călcat tăiat cu un X indică faptul că haina nu poate fi călcată.


Dacă rochia poate fi spalată în mașina de spalat, se recomandă să o introduci într-o pungă special conceput pentru haine delicate, pentru a preveni deteriorarea țesaturii sau a cusaturilor. De asemenea, se recomandă să folosești un program scurt și delicat, cu o temperatură scăzută și o viteză redusă de centrifugare.


Dacă rochia necesită spalare manuala, se recomandă să folosești un detergent delicat și să umpli un lighean cu apă rece sau călduța. Introdu rochia în apă și las-o să se înmoaie timp de câteva minute. Curata cu mișcari delicate, evitând frecarea sau torsiunea excesivã, pentru a preveni ruperea sau deformarea țesaturii. Clateste apoi cu apã rece pentru a elimina complet detergentul din fiecare zonã.

ROCHIE DE OCAZIE ELEGANTA LUNGA CU DANTELA VERDE PE BUST
ROCHIE DE OCAZIE ELEGANTA LUNGA CU DANTELA VERDE PE BUST


Cum se usuca corect o rochie eleganta?


Dupã ce ai spãlat rochia, este important sã o usuci corect pentru a preveni decolorarea sau deteriorarea materialului. Nu expune niciodatã rochia la soare direct sau la surse de cãldurã artificialã, cum ar fi caloriferele sau uscãtoarele electrice. Acestea pot afecta culoarea și textura țesaturii, provocând decolorare sau contracție.
În schimb, se recomandã sã usuci rochia la umbrã, pe un umeraș sau pe o sârmã întinsã orizontal. Așează rochia cu grijã și îndreapt-o cu mâna pentru a-i da forma inițialã. Evitã sã agați rochia de umeri sau de guler, deoarece aceste zone pot fi deformate sub greutatea materialului umed.

ROCHIE DE SEARA ELEGANTA LUNGA, NEAGRA, MULATA
ROCHIE DE SEARA ELEGANTA LUNGA, NEAGRA, MULATA


Chiar dacă nu o porți frecvent, este recomandat să speli și să usuci rochia la intervale regulate. În acest fel te vei asigura că își păstrează aspectul proaspăt și nu acumulează mirosuri neplăcute.
După ce rochia este uscată, este recomandat să o călci cu atenție, dacă materialul o permite. Folosește un fier de călcat cu abur și reglează temperatura în funcție de tipul de țesătură. Intoarce rochia pe dos sau folosește o bucată de material subțire între fier și rochie, pentru a evita arsurile sau strălucirea excesivă care apare in urma calcatului.
Păstrează rochia într-un loc uscat și aerisit, departe de umezeală sau praf. Folosește un umeraș potrivit pentru forma rochiei și evită să o împachetezi prea strâns în dulap. Poți folosi și o husă de protecție pentru a preveni murdărirea sau șifonarea rochiei in timp.

ROCHIE ELEGANTA LUNGA, DIN SATIN SI DANTELA, BLEUMARIN, CU MANECA TREI SFERTURI
ROCHIE ELEGANTA LUNGA, DIN SATIN SI DANTELA, BLEUMARIN, CU MANECA TREI SFERTURI

Vezi si ce greseli trebuie sa eviti cand alegi rochia eleganta pentru tine.